Een bijzondere mijlpaal voor een school met een rijke geschiedenis en een duidelijke visie op onderwijs. Het Bouwens, de brede school voor voortgezet onderwijs in Peel en Maas, biedt al een halve eeuw onderwijs op alle niveaus, van vmbo basis tot en met gymnasium.
Wat begon in 1973 als een dependance van het Blariacumcollege in Blerick, groeide al snel uit tot een zelfstandige school: het Bouwens van der Boijecollege, vernoemd naar de eerste Heer van Helden. In de jaren ’90 kwamen alle middelbare scholen in Panningen en Meijel samen onder één naam, en sinds 2016 zitten alle leerlingen en medewerkers onder één dak. Daarnaast is er een samenwerking met Buurtcollege Agora Peel en Maas. Dit jaar staat volledig in het teken van het 50-jarig bestaan, met 50 feestelijke activiteiten, terugblikken en bijzondere momenten. Op 10 mei is er zelfs een grote reünie voor oud-leerlingen en oud-medewerkers; een kans om herinneringen op te halen en oude vrienden weer te zien. Een perfecte aanleiding voor een uitgebreide reportage in Fijn: waar staat het Bouwens anno 2025 voor? En hoe kijkt de school naar de toekomst?
Marc Demandt: de nieuwe rector
Sinds dit schooljaar is Marc Demandt de nieuwe rector van het Bouwens, waar hij Annemarie Lukassen opvolgt. Met zijn brede ervaring en frisse energie kijkt hij ernaar uit om de school verder te laten groeien. Marc begon zijn carrière als docent economie in het mbo, maar maakte na een paar jaar de overstap naar het voortgezet onderwijs bij BC Broekhin in Roermond. Daar ontwikkelde hij zich van docent en mentor tot directeur. Nu, met ruim twee decennia aan ervaring, staat hij vol enthousiasme aan het roer van het Bouwens. “Na mijn studie bedrijfseconomie begon ik als docent, met het idee dat ik dat met passie tot mijn pensioen zou blijven doen. Maar het onderwijs verraste me: ik rolde als vanzelf steeds verder het vak in. Na 23 jaar bij Broekhin was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Via collega’s hoorde ik veel positieve verhalen over het Bouwens. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en leidde tot mijn sollicitatie; en hier ben ik! Ik ben ontzettend blij met deze stap. Het Bouwens heeft een warme, open cultuur en ik voel me hier helemaal op mijn plek.” Wat het Bouwens bijzonder maakt? “Deze school heeft een rijke historie en een brede kijk op onderwijs. We willen leerlingen niet alleen kennis en vaardigheden meegeven, maar hen ook helpen hun talenten te ontdekken. Sport, kunst en cultuur, maar ook bijzondere profileringen binnen de school en nauwe samenwerking met het bedrijfsleven dragen daar zeker aan bij. Dat maakt onderwijs écht betekenisvol.” Het onderwijs is volop in ontwikkeling en Marc ziet daarin zowel kansen als uitdagingen. “Leerlingen krijgen de hele dag door prikkels en dat heeft invloed op hoe ze leren. Ook basisvaardigheden zoals taal en rekenen blijven essentieel, maar moeten in balans zijn met een bredere vorming. Dit jaar schrijven we een nieuw schoolplan, waarin we de kernvraag stellen: waar staat het Bouwens voor? Het is geweldig om daar samen met collega’s en leerlingen vorm aan te geven.” Met het gouden jubileum in zicht is dit hét moment om niet alleen terug te kijken, maar vooral vooruit. “We willen veel, maar bovenal willen we dat elke leerling zich hier gezien en gehoord voelt. Dat persoonlijke aspect, dát maakt het Bouwens uniek.”
Pien Maessen en Germaine Verbruggen: kunst & cultuur Pien: “Binnen onze afdeling kunst en cultuur bieden we een breed scala aan vakken, afgestemd op het leerjaar. In de onderbouw ligt de focus op tekenen, handvaardigheid en muziek, met als aanvulling het vak cultuur. Hier ontdekken leerlingen onder meer: cultureel erfgoed, literatuur, design en architectuur. In de bovenbouw krijgen ze de kans om zich verder te verdiepen met bijvoorbeeld beeldend tekenen als examenvak op het vmbo of kunst beeldend op havo/vwo. Op het Bouwens volgt elke leerling (K)CKV (culturele en kunstzinnige vorming), waarbij we hen uitdagen om kunst en cultuur actief te beleven en hun creativiteit te ontwikkelen. Tijdens CKV ervaren leerlingen kunst op verschillende manieren, van workshops tot voorstellingen. De jaarlijkse CKV-dag, georganiseerd binnen de gemeente samen met lokale organisaties, brengt hen in direct contact met het culturele werkveld. Net zoals het cultuur festival in onze eigen tuin waarbij leerlingen verbonden worden aan lokale kunstenaars. En dit zijn slechts een paar van onze vele bijzondere projecten.”
Germaine: “Het Bouwens ademt cultuur. Dat zie je in de bruisende jaarlijkse revue, inspirerende examenreizen en de aandacht voor tradities zoals carnaval, wat door de hele school gedragen wordt. Maar ook buiten schooltijd leeft kunst, met exposities op locaties als DOK6. Op vrijdagmiddag komen jongeren vrijwillig samen in ons muzieklokaal voor de popmuziek- Junior Hangout in samenwerking met PopPlaza, en inmiddels is er zelfs een schoolband ontstaan. Zelfexpressie, ontdekken en met een nieuwe blik naar de wereld kijken; dat is kunst en cultuur op het Bouwens.” Pien: “Daar sluit ik me graag bij aan: creatief denken opent deuren, welke richting je later ook kiest. Het gaat niet alleen om kunst en cultuur, maar vooral om het ontdekken van jezelf.”
Fatima Sanan: docent Duits
Fatima werkt inmiddels 15 jaar op het Bouwens. “Na mijn studie kreeg ik hier de kans om aan de slag te gaan, en het bevalt me zo goed dat ik gebleven ben. Het contact met de leerlingen is fijn en ik vind het lesgeven ontzettend leuk. Wat het voor mij extra bijzonder maakt, is de collegialiteit. Iedere ochtend heb ik zin om naar mijn werk te gaan, gewoon om mijn collega’s weer te zien. We lachen samen, kunnen op elkaar rekenen, en er heerst een open sfeer. Dat is niet vanzelfsprekend.” Ze vervolgt: “Zelf woon ik in Duitsland, en dat neem ik mee in mijn lesgeven; met voorbeelden uit mijn woonomgeving. Elk jaar gaan we op excursie naar Duitsland, waar leerlingen opdrachten doen, zoals passanten interviewen op straat. Je ziet hoe ze groeien in zelfvertrouwen. De praktijk is waar je het meeste leert, alhoewel de woordjes natuurlijk belangrijk blijven. Kortom, de combinatie van een prettige werksfeer en de kans om leerlingen niet alleen te onderwijzen, maar ze echt te zien groeien, zowel in hun kennis als in wie ze zijn, maakt dat ik blij ben om hier onderdeel van te zijn.”
Silvester Frencken en Maud Jacobs: ondersteuningsplein, begeleiding en ondersteuning
Maud: “Als ondersteuningscoördinator ben ik werkzaam op het ondersteuningsplein, een plek waar leerlingen dagelijks terechtkunnen bij onze pedagogisch medewerkers voor extra begeleiding. Sommigen komen incidenteel, anderen structureel. Ook ouders, mentoren en docenten kunnen hier terecht voor advies. Het doel is dat iedere leerling het onderwijs krijgt dat het beste bij hem of haar past. Met het ondersteuningsplein zorgen we ervoor dat iedere leerling de kansen krijgt die hij of zij verdient, ongeacht de uitdagingen. Het is een dynamische en mooie functie.
Silvester: “Het Bouwens kan trots zijn op het ondersteuningsplein. Het is een investering, maar met meer dan 20% van de leerlingen die een vorm van ondersteuning nodig hebben, is het essentieel. Naast mijn werk als docent Engels en coach van 4 basis, help ik mee met het beleid voor het plein en ondersteun ik bij complexere zaken, zodat we kunnen inspelen op de behoeften van de leerlingen. We zetten steeds meer in op preventie, door actief contact te onderhouden met basisscholen, samenwerkingspartners en met name de ouders. Samen zorgen we ervoor dat het kind optimaal kan groeien.” Leerling Zöe: “Het is fijn om af en toe op het ondersteuningsplein te komen. Hier word ik goed begeleid en voel ik me op mijn gemak.”
Manon Peters-Hanssen: docent wiskunde
“Na mijn studietijd op het Bouwens wilde ik fiscale economie studeren, maar na een maand besefte ik dat mijn passie in het onderwijs lag. Aardrijkskunde was altijd mijn favoriete vak, dus koos ik voor de lerarenopleiding in Sittard. Tijdens mijn master werd ik aangenomen op het Bouwens. Na een paar jaar bleek ik voor aardrijkskunde overtallig te zijn. Ik wilde heel graag op het Bouwens blijven, daarom besloot ik de deeltijdopleiding wiskunde te volgen en ging ik wiskunde doceren. Toen we Technasium werden, behaalde ik het certificaat voor het vak Onderzoek en Ontwerpen. Daarnaast geef ik aardrijkskunde op het Buurtcollege Agora. Dit betekent dat ik een veelzijdige functie heb. Als docent probeer ik altijd de juiste balans te vinden tussen de reguliere lessen en de tijd nemen om te praten over wat de leerlingen bezighoudt. En wat het voor mij echt bijzonder maakt, is de fijne samenwerking met mijn collega’s; we vormen een hecht team en maken het werk samen nóg leuker.
Debbie Berden: bedrijvencoördinator en adviseur STO
We zijn benieuwd wat deze functie inhoudt. Debbie vertelt: “Praktijkgericht leren wordt steeds belangrijker in het onderwijs en gelukkig beweegt het daar ook naartoe. Op het vmbo basis, kader en gemengde leerweg zien we al praktijkgerichte vakken. Opvallend genoeg komt dit op het vmbo-t, havo en vwo veel minder voor; daar is het vooral theoretisch. Het Bouwens streeft ernaar hier verandering in te brengen. Een mooi voorbeeld is het vak ‘Technologie en Toepassing’ dat het vmbo-t volgend schooljaar kan kiezen. Dit vak richt zich sterk op praktische vaardigheden, talentontwikkeling en biedt leerlingen de kans om buiten school te leren. We onderhouden nauwe contacten met lokale bedrijven en organiseren schoolbrede bedrijfsbezoeken voor alle leerlingen om in aanraking te komen met diverse vakgebieden. Zo breiden we ons programma voortdurend uit, met als doel om levensecht leren binnen én buiten de school te bevorderen. Als loopbaanadviseur help ik leerlingen bij hun carrièrekeuzes die aansluiten bij het bedrijfsleven. Samen met Pien Maessen organiseer ik op 8 mei ‘Bedrijf in de tuin’ in de tuin van het Bouwens. Diverse bedrijven zullen daar op een toegankelijke manier kennismaken met de leerlingen en hun laten zien wat verschillende branches te bieden hebben. Bij het Bouwens komt mijn passie voor onderwijs en ondernemerschap perfect samen. Ik heb echt de leukste baan van de wereld!”
Oud-leerling Ilyas Ramadan
“Op de basisschool had ik moeite met leren en haalde ik zelden hoger dan een mager zesje. Mijn Citotoetsen wezen op VMBO basis of -kader, maar mijn juffen adviseerden VMBO-basis, omdat ze dachten dat ik niet met werkdruk en plannen kon omgaan. In 2015 startte ik op het Bouwens met de VMBO-basis techniekopleiding. Al snel ontdekte ik dat ik met zelfstudie de stof veel sneller en beter begreep. Door thuis in mijn eigen tempo te werken, haalde ik achten, negens en tienen. Mijn mentor, meneer Peeters, zag dat en geloofde in mij. Hij zei: “Ik weet zeker dat je de overstap naar VMBO-kader makkelijk aankan en dat er nog meer inzit.” Zijn woorden maakten diepe indruk. Ik stroomde door naar VMBO-kader, daarna naar VMBO theoretisch, havo en uiteindelijk vwo. Hoewel ik op het vwo geen topcijfers meer haalde, is dat diploma voor mij het meest waardevol, omdat het mijn doorzettingsvermogen en discipline weergeeft. Het Bouwens gaf me die kans en had altijd vertrouwen in mij, niet alleen mijn docenten, maar ook de teamleiders en de rector. Daar ben ik dankbaar voor. Nu studeer ik rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zonder mijn doorzettingsvermogen en het vertrouwen van het Bouwens was ik niet gekomen waar ik nu ben.