Hoeve Braamhorst biedt mogelijkheden voor begeleid wonen en dagbesteding, voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel en/of chronische GGZ problematiek. In een landelijke omgeving waar persoonlijke betrokkenheid en samenwerken centraal staat, kunnen deelnemers zichzelf zijn, elkaar steunen en stimuleren.
Op een prachtige locatie in het buitengebied van Baarlo, zijn een voormalig agrarisch bedrijf en recreatiewoningen omgevormd naar een dagbesteding en woonlocatie. In 2021 is er uitgebreid met een locatie in Kessel, ook een boerderij gelegen in het buitengebied, waar wordt ingezet op bewegen, sport en gezondheid. Hoeve Braamhorst is ontstaan toen ondernemer Frank Selen, zonder enige zorgachtergrond in aanraking kwam met ‘zorg’ en dit hem niet meer losliet: “Ik zag wat de impact was van blijvend hersenletsel, iemand die van zelfstandig opeens zorgbehoevend werd. De jaren die volgden stonden in het teken van pionierswerk en ontwikkelen van innovatie, waarbij Frank buiten de kaders durfde te denken. In 2015 startte hij samen met Lotte van Oijen en Steffie Coenen de eerste dagbestedingsgroep op de huidige locatie, met het huidige concept. Precies 10 jaar later maken zij nog steeds deel uit van het team bestaande uit 22 mensen met wie ze zorg verlenen aan ruim 100 mensen. Het altijd centraal staan van de mens en zijn zorgvraag is verankerd in het DNA van Hoeve Braamhorst en heeft geleid tot wat ze zelf noemen de professionele ‘boerenfamiliecultuur.’ Frank vertelt: “Met z’n allen staan we ergens voor. We zien de mens en kijken niet alleen naar de beperking, maar vooral wat wél kan. Samen gaan we op zoek naar een passende invulling op weg naar herstel, stabiliteit en persoonlijke groei. Hoeve Braamhorst heeft te allen tijde het belang van haar doelgroep centraal staan. Ook aan de achterkant wordt alles tot in de puntjes verzorgd, en wordt alles geregeld op het gebied van indicatie en zorgfinanciering. De zorg is onderhevig aan regel – en wetgeving en daaraan gekoppelde inkoopbeleid. Zodra het inkoopbeleid wordt aangepast, dient zorg anders te worden ingezet. Frank: “Dit vraagt juist voor innovatie en samenwerkingen. Wij kijken daarbij over onze eigen grenzen heen, leggen verbinding met samenwerkingspartners, gemeenten en zorgkantoor, en koppelen ons eigen netwerk om te komen tot een optimale zorg op maat. Uitgangspunt daarbij is om te komen tot een optimale kwaliteit van zorg binnen de huidige mogelijkheden en regeldruk. Onze deelnemers komen verdeeld uit de regio, om passend vervoer te kunnen bieden, hebben we onze eigen vervoerstak opgezet.”
Gijs Coaching & Therapie
De doelstelling van het inzetten van onze therapiehonden Gijs en Jack is het samenvoegen van mens en dier in een proces van herstel en acceptatie. De inzet van de coach- en therapiehonden maakt deel uit van een breder ondersteuningsplan, waarbij indien nodig ook vaktherapeuten worden betrokken. De honden bieden ondersteuning bij het behalen van leerdoelen zoals verbale communicatie, probleemoplossend vermogen en het aangeven van grenzen.
Zinvolle dagbesteding gericht op kwaliteiten en talenten
Door in gesprek te gaan over levensvragen en ervaringen wordt er samen met de deelnemer gezocht naar een passende invulling naar herstel, stabiliteit en de mogelijkheid tot groei vanuit de eigen kracht. Frank: “We koppelen daarbij onze keten- en netwerkpartners aan elkaar, en leggen verbindingen om de optimale zorg te bieden en iemand tot zijn recht te laten komen. We hanteren een systemische aanpak waardoor ook de naasten en thuissituatie aandacht krijgt in dit traject. We gaan samen op een zoektocht naar zelfrealisatie en -acceptatie. Daar waar nodig zoeken we samenwerking met partners die vanuit dezelfde Begeleid wonen De 24-uurs zorgwoningen maakt het voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of GGZ problematiek, mogelijk om samen met een of twee medebewoners, of zelfstandig te kunnen wonen. Bewoner Michel: “Ik kwam al bij Hoeve Braamhorst voor de dagbesteding en sinds juli 2024 heb ik een eigen woning hier. Ik vind het heel fijn om dichtbij mijn dagbesteding te wonen. Iedereen is heel betrokken en ik leer elke dag weer bij.” visie werken. De activiteiten die aangeboden worden bij onze dagbesteding zijn een middel om te komen tot een optimale deelneming aan de samenleving, waarbij we bijdragen aan een breder maatschappelijk belang: het betaalbaar en uitvoerbaar houden van zorg.
Inzet bewegingsagoog
Bewegen is een belangrijk onderdeel in het aanbod van Hoeve Braamhorst. Onder begeleiding van bewegingsagoog Peter T hijssen is er dagelijks aandacht voor sporten en bewegen. Ook hier is er aandacht voor samenwerking met fysiotherapie en ergotherapie. Fysiek lekker in je vel zitten en bezig zijn, heeft ook mentaal een positief effect. Voor de deelnemers is het prettig dat dit mogelijk is op een eigen locatie, waar er weinig prikkels zijn en je met lotgenoten bent die je steunen en stimuleren.
Begeleid wonen
De 24-uurs zorgwoningen maakt het voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of GGZ problematiek, mogelijk om samen met een of twee medebewoners, of zelfstandig te kunnen wonen. Bewoner Michel: “Ik kwam al bij Hoeve Braamhorst voor de dagbesteding en sinds juli 2024 heb ik een eigen woning hier. Ik vind het heel fijn om dichtbij mijn dagbesteding te wonen. Iedereen is heel betrokken en ik leer elke dag weer bij.”
Ontwikkeling van een eigen methodiek
Het team van Hoeve Braamhorst werkt in co-creatie met een gedragstherapeut aan de ontwikkeling van een eigen methodiek, waarbij er aan de hand van gedragsanalyses in beeld wordt gebracht, waarom iemand reageert zoals die reageert en wat de impact is van het ziektebeeld in zijn of haar copinggedrag. Deze bevindingen leveren een bijdrage aan een zorgproces op maat. Frank: “Een volgende innovatiestap op weg naar een waardevolle dag voor iedereen!